Viisi syytä syödä terveellistä ruokaa, joista et ehkä tiedä (2023)

Abstrakti

Terveellisten ruokien syöminen kehosi yleisen terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää, mutta nuorena sinulla on usein mielessäsi muita asioita, kuten ilmastonmuutos ja mielenterveys. Mielenkiintoista on, että syömämme ruoka vaikuttaa planeettamme terveyteen, mielenterveyteemme ja uneen! Tässä artikkelissa puhumme viidestä muista syistä kuin kehosi terveydestä syödä terveellistä ruokaa joidenkin uusimpien tieteellisten todisteiden mukaan. Tarjoamme artikkelin lopussa myös haasteen, jota voit kokeilla perheesi tai koulusi kanssa!

Terveellinen syöminen fyysiselle ja pitkäaikaiselle terveydellemme

Tiedämme, että terveellisten ruokien syöminen teini-iässä on elintärkeää auttaaksemme meitä kasvamaan ja kehittymään sekä pitämään kehomme ja mielemme vahvoina. Meidän on esimerkiksi syötävä erilaisia ​​ravitsevia ruokia kustakin viidestä ruokaryhmästä saadaksemme riittävästi makro- ja hivenravinteita hyvään terveyteen ja auttaaksemme meitä pienentämään riskiämme sairastua pitkäaikaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja joihinkin syöpiin. [1]. Kansanterveysviestit, kuten "Go for 2&5" Australiassa, muistuttavat meitä syömään kaksi annosta hedelmiä ja viisi annosta vihanneksia päivittäin parantaaksemme yleistä terveyttämme. Kaikki nämä syyt syödä terveellistä ruokaa ovat tärkeitä, mutta kun aikuisuus tuntuu niin kaukaiselta, voi olla vaikea kuvitella pitkäaikaista terveyttäsi! Olemme siis tarkastelleet uusinta tiedettä ruokavalintojen vaikutuksesta muuhun elämäämme. Alla kuvataan tiedettä viiden muun syyn takana syödä terveellistä ruokaa (Kuvio 1). Suosittelemme myös viittä haastetta, joita voit kokeilla perheesi tai koulusi kanssa!

Viisi syytä syödä terveellistä ruokaa, joista et ehkä tiedä (1)

TOIMINTA ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutos on kuuma aihe ja hyvästä syystä! Tiede on selvä. Ilmastonmuutos tapahtuu. Ruokavaliomme – juuri sellaisia ​​ruokia, joita yleensä syömme – voi vaikuttaa ympäristöömme ja planeettamme terveyteen. Tarvitsemme globaaleja ja hallinnollisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta se ei tarkoita, että et voisi tehdä omaa osaa valitsemallasi elintarvikkeilla, jotka parantavat planeettamme terveyttä ja myös terveyttäsi (bonus!). Tiedämme, että jos syömme pääasiassa kasviperäisiä ruokia ja vähemmän eläinperäisiä ruokia, voimme parantaa terveyttämme ja planeettamme terveyttä.

(Video) Kiusallinen alapääongelma || BLOKESS

Tuore tieteellinen tutkimus tarkasteli erilaisten elintarvikkeiden vaikutusta sekä ihmisten että ympäristön terveyteen [2]. Tässä tutkimuksessa tutkijat käyttivät tilastoja (laskelmia) tutkiakseen 15 eri ruokalajin ja viiden ruokavalioon liittyvän terveystilan välisiä yhteyksiä sekä näiden elintarvikkeiden valmistuksen viittä ympäristövaikutusta. Tutkijat esimerkiksi tarkastelivat, estääkö vihannesten syöminen meitä sairastumasta sydänsairauksiin ja kuinka paljon kasvihuonekaasuja syntyy vihannesten kasvattamisesta. He käyttivät muiden tutkimusten suuria datajoukkoja, jotka he yhdistivät käyttämällä tilastollista menetelmää nimeltä ametaanalyysi. Tutkijat havaitsivat, että terveydellemme hyvät ruoat, kuten vihannekset, hedelmät, täysjyväviljat, pähkinät ja palkokasvit, olivat myös hyviä planeettamme terveydelle. Toisin sanoen näillä elintarvikkeilla oli vähäinen ympäristövaikutus sellaisiin asioihin kuin kasvihuonekaasupäästöt, maankäyttö, vedenkäyttö ja kahdentyyppinen ravinnesaaste. Elintarvikkeilla, jotka eivät ole suuria määriä terveydellemme hyväksi, kuten punaisella lihalla, on suurin vaikutus ympäristöömme. Esimerkiksi suklaapatukka, joka on peräisin kaadetusta sademetsästä, voi päästää enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kourallinen pähkinöitä. Tiedemiehet päättelivät, että jos syömme enemmän terveydellemme hyviä ruokia ja vähemmän terveydellemme huonoja, voimme parantaa sekä omaa terveyttämme että planeettamme terveyttä!

Rajoita muovin saastumista

Ostamme vuosittain yli 2 miljoonaa tonnia kertakäyttöisiä muovisia sokeripitoisia juomapulloja ja vain 7 % on valmistettu kierrätysmuovista. Tämä tarkoittaa, että suuret yritykset, jotka valmistavat sokeripitoisia juomia, kuten virvoitusjuomia, urheilu- ja energiajuomia, eivät käytä kierrätysmuovia tehdessään uusia juomapulloja. Tämä lisää muovisaastetta ja miljoonia muovipulloja, jotka päätyvät valtameriimme joka vuosi. Tiedämme myös, että emme tarvitse sokeripitoisia juomia ruokavalioomme, koska yhdessä 600 ml:n kolapullossa on 16 teelusikallista sokeria ilman muita hyviä ravintoaineita ja ne lisäävät terveysongelmien riskiä. ViimeaikainenpoikkileikkaustutkimusAustraliassa havaittiin, että joka kuudes teini-ikäinen kuluttaa vähintään 5,2 kg sokeria vuodessa pelkästään sokeripitoisista juomista! [3]. Teini-ikäiset juovat myös enemmän sokeripitoisia juomia kuin aikuiset. Joten tapa vähentää muovisaastetta on kannustaa perhettäsi ostamaan ja juomaan vähemmän sokeripitoisia juomia.

Taistele ruokahävikkiä vastaan

Tiesitkö, että ihmiset tuhlaavat vuosittain lähes 33 % kaikesta tuottamastamme ruoasta? Se on 1,3 miljardia tonnia ruokaa. Hullua, eikö? Maailmassamme on miljoonia lapsia ja nuoria, joilla ei ole tarpeeksi ruokaa. Hukkaan heitetty ruoka käyttää arvokkaita luonnonvaroja planeetaltamme ja on merkittävä ilmastonmuutostekijä. Uudessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa opettajia pyydettiin opettamaan kuudennen luokan oppilaita kestävistä ruokajärjestelmistä, jotka käsittelevät ruokavalintojen ja ruokahävikin ympäristövaikutuksia [4]. Kuudennen luokan oppilaiden oli sitten jaettava uusista elintarvikejärjestelmistä tietämyksensä seitsemännen ja kahdeksannen luokan ikätoveriensa kanssa kahvilan edistämiskampanjan avulla ruokahävikin vähentämiseksi. Sitten tutkijat vertasivat kuudennen luokkalaisia ​​seitsemännelle ja kahdeksasluokkalaisille. He havaitsivat, että kuudesluokkalaiset söivät enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja tuhlasivat vähemmän ruokaa tutkimuksen lopussa verrattuna seitsemännelle ja kahdeksasluokkalaisille. Tämä tutkimus osoitti, että nuorten kouluttaminen elintarvikejärjestelmistä voi olla siisti ja hauska tapa vähentää ruokahävikkiä ja saada enemmän nuoria syömään enemmän hedelmiä ja vihanneksia!

Ruoki aivosi

Mielenterveys on erittäin tärkeä asia kaikille ihmisille, mutta erityisesti nuorille. Arvioimme, että kaikkialla maailmassa 10–20 % kaikista lapsista ja nuorista kärsii mielenterveysongelmista, mukaan lukien masennus ja ahdistus. Tiedämme, että 50 % mielenterveyssairauksista alkaa ennen kuin nuori täyttää 14 vuotta ja 75 % 20-vuotiaana. Tiedemiehet ovat tutkineet, miten ruokavaliomme liittyy mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen. Uudet tieteelliset havainnot viittaavat siihenkrooninen tulehdusvoi olla yhteys ruokavalion ja masennuksen välillä.

ViimeaikainenkohorttitutkimusAustraliassa löysi senLänsimaiset ruokavaliomallitja korkeampi kehon rasvapitoisuus yhdistettiin useampaan tulehdukseen ja mielenterveyssairauksiin 17-vuotiailla nuorilla [5]. Tämän suhteen ymmärtämiseksi tutkijat analysoivat tietoja 843 nuorelta, kun he olivat 14-vuotiaita ja uudelleen 17-vuotiaita. He käyttivät aTilastollinen analyysitekniikkaa ymmärtääksesi, kuinka ruokavalio, masennus ja tulehdus liittyvät toisiinsa. Heidän tulokset osoittivat, että punaisen lihan, take away -ruokien, prosessoitujen ruokien ja makeisten syöminen lisää mielenterveysongelmien, mukaan lukien masennusoireiden, riskiä. He havaitsivat, että tämä yhteys johtuu todennäköisesti siitä, että syömme liikaa elintarvikkeita, jotka lisäävät kehon rasvaa ja aiheuttavat lisää tulehdusta. He havaitsivat myös, että terveellinen ruokavalio, jossa on enemmän täysjyvätuotteita, hedelmiä, vihanneksia ja kalaa, voi mahdollisesti suojella meitä mielenterveysongelmilta. Tiedemiehet ovat myös vasta alkamassa ymmärtää, kuinka syömämme elintarvikkeet vaikuttavat suoliston mikrobiomiin (suolistossamme eläviin suolistosairauksiin) ja mielenterveyteemme. Jep, suolistomme voi puhua aivoillemme! Tämä on uusi ja jännittävä tutkimusala, joten pidä silmällä tulevaa tutkimusta!

(Video) Kohti keholähtöistä syömistä – ruokasuhdeajattelu terveellisen syömisen tukena

Hanki lisää ZZZ:itä

Tiesitkö, että kirahvit nukkuvat vain noin 2 tuntia vuorokaudessa ja karvaiset armadillot nukkuvat 20 tuntia päivässä! Nuorena tiedämme, että 8–10 tunnin uni päivässä voi auttaa sinua tuntemaan olosi hyväksi, onnelliseksi ja keskittyneeksi. Mutta oletko koskaan ajatellut, liittyykö ruokavaliosi hyviin yöuniin? Jos et ole ajatellut sitä, älä huoli! Ryhmä japanilaisia ​​tutkijoita on hiljattain tutkinut tätä kysymystä.

Tutkijat suorittivat poikkileikkaustutkimuksen, jossa käytettiin kyselyä uni- ja ruokavaliokäyttäytymisestä 85 931 japanilaisella nuorella.6]. He havaitsivat, että nuoret, joilla on vähemmän terveellistä ruokavaliota, kuten syövät enemmän roskaruokaa, nukkuivat huonommin. On tärkeää muistaa, että poikkileikkaustutkimukset kertovat, liittyvätkö eri asiat toisiinsa, mutta ne eivät voi kertoa, mikä suhteen aiheuttaa. Tässä tutkimuksessa tutkijat ajattelevat, että jos emme saa tarpeeksi unta, se voi vaikuttaa nälkähormoneihin. Toisin sanoen meillä on enemmän niitä, jotka saavat vatsamme kurinaa, kuten greliini, ja vähemmän niitä, jotka saavat meidät tuntemaan olomme kylläisiksi, kuten leptiini! Mutta tarvitaan lisää tieteellisiä tutkimuksia, jotta voidaan ymmärtää tarkat syyt.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että viimeisimmästä tieteestä löytyy jännittäviä löydöksiä siitä, mitä syömme ja miten se vaikuttaa planeettaamme, mielenterveyteen ja uneen (Kuva 2). Usein nuorten syömiskäyttäytymistä muuttavat terveysohjelmat keskittyvät kehon pitkäaikaiseen terveyteen, mikä ei useinkaan ole kovin motivoivaa. Nuorten uudet terveysohjelmat voisivat keskittyä viiteen muuhun syytä syödä terveellistä ruokaa.

Viisi syytä syödä terveellistä ruokaa, joista et ehkä tiedä (2)

Sanasto

Metaanalyysi:Tutkitaan tietoja, jotka ovat peräisin useista yksittäisistä tutkimuksista samasta aiheesta, jotta saataisiin parempi käsitys kokonaisuudesta.

(Video) A Show of Scrutiny | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 2

Poikkileikkaustutkimus:Ryhmä ihmisiä, joita tutkijat tutkivat yhdessä vaiheessa ymmärtääkseen, miten altistuminen liittyy tulokseen.

Krooninen tulehdus:Tulehdus on kehomme immuunivaste, kun olemme sairaita, loukkaantuneita tai kun meillä on haitallisia tunkeilijoita, kuten bakteereja! Kroonisesta tulehduksesta on kyse, kun kehomme vaste kestää tavallista pidempään.

Kohorttitutkimus:Ryhmä ihmisiä, joita tutkijat tutkivat ajan mittaan, esimerkiksi kerran vuodessa 10 vuoden ajan, ymmärtääkseen, kuinka altistuminen, kuten vihannesten syöminen, liittyy lopputulokseen, kuten sydänsairauksiin.

Länsimaiset ruokavaliomallit:Ruokatapa monissa länsimaissa, kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Australiassa, sisältää runsaasti rasvaa ja prosessoituja ruokia.

Tilastollinen analyysi:Tiede tietojen keräämisestä, tutkimisesta ja esittämisestä taustalla olevien mallien ja trendien löytämiseksi.

(Video) KÄÄRIJÄ KOULUSSA?! #shorts

Eturistiriita

Kirjoittajat vakuuttavat, että tutkimus tehtiin ilman kaupallisia tai taloudellisia suhteita, jotka voitaisiin tulkita mahdolliseksi eturistiriitaksi.

Viitteet

[1]Kansallinen terveyden ja lääketieteen tutkimusneuvosto.Australian ruokavalioohjeet – tieteellisten todisteiden tarjoaminen terveellisemmistä australialaisista ruokavalioista. Canberra, ACT: National Health and Medical Research Council (2013).

[2]Clark, M. A., Springmann, M., Hill, J. ja Tilman, D. 2019. Elintarvikkeiden useat terveys- ja ympäristövaikutukset.Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 116:23357–62. doi: 10.1073/pnas.1906908116

[3]Scully, M., Morley, B., Niven, P., Crawford, D., Pratt, I. S. ja Wakefield, M. 2017. Virvoitusjuomien runsaaseen kulutukseen liittyvät tekijät australialaisten toisen asteen oppilaiden keskuudessa.Kansanterveys Nutr. 20:2340–8. doi: 10.1017/S1368980017000118

[4]Prescott, P. M., Burg, X., Metcalfe, J. J., Lipka, E. A., Herritt, C. ja Cunningham-Sabo, L. 2019. Terve planeetta, terve nuoriso: elintarvikejärjestelmien koulutus- ja edistämistoimi, jolla parannetaan nuorten ruokavalion laatua ja vähentää ruokahävikkiä.Ravinteet11:E1869. doi: 10.3390/nu11081869

(Video) Älä näpistä!

[5]Oddy, W. H., Allen, K. L., Trapp, G. S. A., Ambrosini, G. L., Black, L. J., Huang, R. C., et ai. 2018. Ruokavaliomallit, painoindeksi ja tulehdus: polut nuorten masennukseen ja mielenterveysongelmiin.Brain Behav Immun. 69:428–39. doi: 10.1016/j.bbi.2018.01.002

[6]Otsuka, Y., Kaneita, Y., Itani, O., Osaki, Y., Higuchi, S., Kanda, H., et ai. 2019. Epäterveellisen ruokavaliokäyttäytymisen ja japanilaisten nuorten unihäiriöiden yhteys: valtakunnallinen edustava tutkimus.Sleep Biol. Rytmit17:93–102. kaksi: 10.1007/s41105-018-0193-3

FAQs

Miten ja mitä kannattaa syödä jos haluaa syödä terveellisesti? ›

Proteiini
Syö enemmänSyö vähemmän
Kasviksia, hedelmiä ja marjojaSuolaa, suolaisia leipiä ja leikkeleitä
Täysjyvästä tehtyä leipää, pastaa ja riisiäValkoista leipää, pastaa ja riisiä
Margariinia ja kasviöljyäVoita
KalaaLihaa
4 more rows

Miksi on tärkeää syödä terveellisesti? ›

Terveellinen syöminen tuo mukanaan monia etuja. Energiataso ja vireys pysyvät hyvinä, kun elimistöllä on jatkuvasti käytössä sopivasti laadukasta polttoainetta. Fiksusti syöminen auttaa keskittymään töissä tai opinnoissa ja tukee liikuntaharrastuksissa jaksamista ja kehittymistä.

Mikä ruoka pitää hyvin nälkää? ›

Nälän poissa pitävä ruoka koostuu esimerkiksi kuitupitoisesta täysjyväpastasta tai -riisistä ja laadukkaista proteiinin lähteistä kuten kalasta, palkokasveista tai kanasta sekä runsaasta vihanneslastista lautasella.

Mitä ruoka-aineita kuuluu terveelliseen ruokavalioon? ›

Hyvä, terveyttä edistävä ruokavalio koostuu monipuolisesta valikoimasta erilaisia ruokia. Se sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi siihen kuuluu kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sekä kalaa ja rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.

Mitä tapahtuu jos ei syö terveellisesti? ›

”Jos ruokavaliosta saa liian vähän energiaa, elimistö alkaa ikään kuin syödä itseään ja kuluttaa lihasmassaa, jota olisi hyvä mieluummin kasvattaa” Bruun varoittaa. Ylensyönnillä on taas omat vakavat haittansa. ”Jos ahmit liikaa ruokaa, ruoansulatusjärjestelmä ei pysy enää perässä.

Miksi ei Laihdu vaikka syö terveellisesti? ›

Mitä enemmän ihmisellä on ikää, sitä vaikeampaa laihtuminen on. – Rasva palaa huonommin vanhetessa, mikä ilmeisesti liittyy siihen, että iän myötä perusaineenvaihdunta ja kudosten uusiutuminen hidastuvat, lihavuustutkija ja sisätautien erikoislääkäri Aila Rissanen kertoo.

Mitä tapahtuu jos ei syö yhteen päivään? ›

Kroppa reagoi jo vuorokauden paaston jälkeen

Jos kroppamme ei saa ravintoa, alkavat ensimmäiset ruoan puutteesta johtuvat oireet tuntua kropassamme jo saman päivän aikana. Keho reagoi syömättömyyteen tunti tunnilta rajummin. Lyhyen syömättömyysjakson jälkeen verensokeri laskee ja mieli muuttuu kärttyiseksi.

Onko normaalia syödä kerran päivässä? ›

THL:n suosituksen mukaan sekä aikuisten että lasten tulisi syödä noin 3–4 tunnin välein. Päivässä tulisi syödä 5–6 kertaa. Kun verensokeri pysyy tasaisena, on helpompi välttää ahmimista. Siksi pienet annokset usein ovat parempia kuin harvoin syödyt suuret annokset.

Mitä ruokia syömällä laihtuu? ›

Syö enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Kun aiempaa suurempi osuus päivän syömästäsi ruuasta on kasviksia ja hedelmiä, mukaan ei mahdu paljoa hyvin energiapitoisia ruokia ja laihdut. Täytä aina lautasesi lautasmallin mukaan. Täytä ensin toinen puoli lautasesta kasviksilla ja juureksilla.

Mitä ei saa syödä kun laihduttaa? ›

Yksi ruokaryhmä, jota tulisi välttää laihdutuksen aikana, ovat huonot hiilihydraatit. Näihin kuuluvat keksit, riisikakut, murot, myslipatukat, vaalea leipä jne. Vaikka ne ovat nopeita välipaloja ja melko edullisia, niissä on nopeita hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa verensokerin heilahteluja.

Mikä ruoka auttaa laihtumaan? ›

20 tavallista ruoka-ainetta, jotka auttavat polttamaan rasvaa – lisää nämä ruokavalioosi ja laihdu!
 • Pähkinät ja pähkinävoi.
 • Kananmunat. ...
 • Maito. ...
 • Jogurtti.
 • Marjat. ...
 • Oliiviöljy. ...
 • Avokado. ...
 • Rasvainen kala.
Dec 3, 2018

Mikä on maailman terveellisin ruoka? ›

Suojaa syövältä ja sydänsairauksilta – tällainen on hehkutettu Välimeren ruokavalio. Perinteinen Välimeren ruokavalio on tutkimusten mukaan maailman terveellisin tapa syödä. Terveellisyydestä pitävät huolen kasvisten ja oliiviöljyn suuri määrä.

Mikä on terveellistä ruokaa? ›

Tässä ovat maailman kymmenen terveellisintä ruokaa:
 1. Sitruuna. Sitruuna sisältää yli 100 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta, mikä puolestaan auttaa parantamaan HDL-kolesterolitasoja ja vahvistamaan luita.
 2. Parsakaali. ...
 3. Tumma suklaa. ...
 4. Peruna. ...
 5. Lohi. ...
 6. Saksanpähkinä ...
 7. Avokado. ...
 8. Valkosipuli.
Jun 27, 2016

Mitä ruokaa voi syödä joka päivä? ›

Listasimme 5 tuttua ruoka-ainetta, joiden syöminen päivittäin suojaa sinua monilta sairauksilta, kuten syövältä, sydän- ja verisuonitaudeilta sekä korkealta kolesterolilta.
 • Kaura. Ruista on pidetty pohjoismaisten viljojen kuninkaana. ...
 • Mustikka. ...
 • Tummanvihreät kasvikset. ...
 • Punaiset kasvikset, marjat ja hedelmät. ...
 • Pähkinät.
Jul 3, 2017

Miten syödä terveellisesti ja edullisesti? ›

Syö terveellisesti, mutta halvalla
 1. Vertaile hintoja ja tuotemerkkejä. Yleensä ruoka on edullisempaa isoissa marketeissa. ...
 2. Tee ja mausta itse. Vältä valmiskastikkeita. ...
 3. Käytä kananmunia. ...
 4. Valitse kananliha oikein. ...
 5. Syö kaikki ruoka, jonka valmistat. ...
 6. Älä hyljeksi pakastevihanneksia. ...
 7. Syö marjoja. ...
 8. Juo vettä.
Aug 6, 2015

Miten syödä mahdollisimman terveellisesti? ›

Syö harvemmin:

Lihattomat vaihtoehdot ovat paitsi terveellisiä myös ekologisia, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. sokerisia, rasvaisia ja runsaasti suolaa sisältäviä ruokia ja juomia. Säästä limut, pitsat, hampurilaiset, suklaa, leivonnaiset, sipsit, keksit ja rasvaiset juustot herkkupäiviin.

Mitä kannattaa syödä helteellä? ›

Ahmi näitä helteellä

Nestepitoiset ruuat, kuten keitot, smoothiet ja salaatit. Nestepitoiset hedelmät, marjat ja vihannekset, kuten vesimelonit, viinirypäleet, sitrushedelmät, mansikat, tomaatit ja kurkut. Hyvin nesteyttävät juomat, kuten mehut, tee, maito ja mahdollisesti myös kasvijuomat.

Mitä pitäisi syödä joka päivä? ›

Nauti marjoja ja hedelmiä pääasiassa tuoreeltaan tai vaihtelun vuoksi kiisseleissä ja puuroissa. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä saat hiilihydraatteja ja ravintokuitua. Pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat myös hyviä proteiininlähteitä.

Videos

1. Lonely (short version)
(Maaritin luokka)
2. 365 päivää hyvinvointia: Syö hyvin - voi paremmin
(Kilpirauhasliitto ry)
3. 10 reasons to GO VEGAN / Do you still eating MEAT?
(Tamriko Lifestyle)
4. Vastuullista ruokaa kuntiin -kuntapäättäjätilaisuus 5.5-2021
(Motiva Oy)
5. EkoLive: Tähteetöntä tulevaisuutta – ruokahävikin ja biolajittelun ympäristövaikutukset
(Ekokumppanit)
6. TARINA KIUSATUSTA
(Venkkuh)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 09/10/2023

Views: 6167

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.